№1: Кръстовище

Кола се изнася от улица, паркинг или лента за движение от дясно на велосипедист. Тук са възможни два вида инциденти: или се оказвате пред колата и тя може да Ви удари или колата се оказва пред Вас и Вие може да връхлетите върху нея.

Как да се предпазим:

 • Осигурете си преден фар – задължително ако карате през нощта. Дори за каране през деня ярка, мигаща светлина може да Ви направи по-видими за шофьорите.
 • Правилникът за движение изисква велосипедът да е снабден със звънец.
 • Намалете скоростта. Ако не можете да установите визуален контакт с шофьора, намалете до толкова, че да спрете при необходимост. Разбира се това не е удобно, но е за предпочитане пред инцидент.
 • Карайте малко по-вляво. Обърнете внимание на колата на картинката. Когато този шофьор се оглежда за наличие на трафик, той не гледа в посока областта на линия А, а по-скоро към средата на лентата за други автомобили. Колкото по-вляво се намирате (около линия В), толкова по-вероятно е шофьорът да Ви забележи. Това има още едно преимущество, а именно ако шофьорът не Ви забележи и започне да се изнася, то ще имате възможност за повече реакция.

* Ако се притеснявате от това, че измествайки се вляво ставате по-уязвими за колите отзад, то статистиката показва, че е много по-вероятно да бъдете ударени при навлизане в кръстовище от кола, която не Ви е забелязала, отколкото от кола зад Вас, която Ви забелязва ясно. За това поемате по-малък риск ако карате малко по-вляво от обикновено. Мястото на линия В в действителност силно зависи от пътната обстановка. На скоростни пътища с малко пресечки (и по-малка вероятност от удар на кръстовище) може да карате по-вдясно. На улици с по-спокоен трафик и повече пресечки карайте по-вляво, близо до средата на лентата за движение.

№2: Удар от отваряща се врата

Шофьор отваря внезапно вратата си точно пред Вас. Вие се удряте в нея, ако не успеете да спрете на време. Тази ситуация е доста по-често срещана и по-опасна от колкото си мислите.

Как да се предпазим:

 • Карайте по-вляво. Карайте достатъчно вляво и поне на една отворена врата разстояние от паркирали коли. По – малко вероятно е да ви удари кола, която ви вижда от далече.
 • Следете дали има някой в колите (задни светлини, силует на човек). Бъдете по-предпазливи към спрели автомобили с шофьор и пътници вътре.
№3: Удар при пешеходно пресичане

Карате по тротоара и стигате до пешеходно пресичане на кръстовище. В този момент кола прави десен завой и връхлита върху Вас.

Шофьорите не очакват велосипед на място за пресичане на пешеходци и те не могат на време да вземат правилно решение, защото не се очаква придвижване с Вашата скорост в това направление. Това също е често срещан инцидент. Изследвания в САЩ показват, че карането по тротоара е поне два пъти по-опасно от каране по пътното платно. Според закона за движение по пътищата в България по тротоара могат да се движат само деца до 12 годишна възраст. Ако все пак карате по тротоара бъдете с повишено внимание.

bsp;

Как да се предпазим:

 • Слезте от велосипеда и преминете като пешеходец. Бавно и неудобно е, но е най-добрия вариант при положение, че използваме места отредени за пешеходци
 • Вземете си челник. Ако карате през нощта наличието на светлина отпред на велосипеда е задължително дори и по закон, а ако нямате може да отнесете и глоба до 50 лв.
 • Намалете скоростта до толкова, че да може да спрете напълно при необходимост.
 • Преди всичко не карайте по тротоара. Ако пресичате, карайки по левия тротоар на улицата, рискувате да бъдете ударени както е показано на картинката. Ако пресичате карайки по десния тротоар (по посока на движението) рискувате да бъдете ударени от кола отзад и завиваща надясно. Карането по тротоара Ви прави уязвими и от автомобили, изнасящи се от паркинг. Също така Вие представлявате заплаха за пешеходците по тротоара. Този тип инциденти са трудни за избягване, което е достатъчна причина да не карате по тротоара. Освен това е и незаконно ако сте над 12 годишна възраст

* Все пак има и тротоари, които са безопасни за каране и са за предпочитане. Ако тротоара е дълъг (не пресича често улици) и не е натоварен с пешеходци, то тогава рискът за Вас и другите е малък. При пресичане се уверете, че сте намалили скоростта значително и сте се огледали във всички посоки и особено ако карате по посока на движението за коли, идващи отзад.

№4: Инцидент в насрещното платно.

Вие се движите в платното срещу движението (насрещното платно) от лявата страна на улицата. Кола прави десен завой от пресечка, гараж или паркинг и връхлита върху Вас.Шофьорите може да не Ви видят, тъй като не очакват някой да се движи в посока срещу движението.
Дори по-лошо – може да Ви удари кола, челно, идваща право срещу Вас. Те имат по-малко време да Ви забележат и да предприемат адекватно действие, тъй като Вие приближават по-бързо от нормалното, защото се движите към тях.

Как да се предпазим:

Не карайте в насрещното платно, а по посока на движението. Карането срещу движението може и да Ви изглежда добра идея, защото виждате колите, които Ви подминават, но това не е така, защото:

 • Колите, които се изнасят от гаражи, паркинги и пресечки (пред Вас и в ляво), които правят десен завой към Вас, не очакват движение към тях в грешната посока. Те не биха Ви забелязали и биха връхлетели върху Вас и десният завой става доста опасен
 • Колите ще идват към Вас с относително по-висока скорост. Ако Вие се движите с 20 км/ч и Ви застига кола, движеща се с 50 км/ч то относителната скорост е 30 км/ч (50 – 20 = 30 км/ч). Но ако Вие се движите в насрещното платно то кола движеща се с 50 км/ч Ви приближава със скорост от 70 км/ч.  Това е доста по-бързо. Тъй като Ви приближава по-бързо, то и Вие и шофьора имате много по-малко време за реакция. В случай на инцидент то относителната скорост е значително по-голяма.
 • Карането в насрещното платно противоречи на закона за движение по пътищата, за което можете да бъдете дори глобени.

*Проучвания показват, че карането в насрещното платно е поне три пъти по-опасно от карането в платното по посока на движението, а за деца рискът е 7 пъти по-голям. Близо 1 от 4 инцидента с велосипедисти са поради каране в насрещното платно.

№ 5: Опасност на червено

Спирате вдясно редом до автомобил, който изчаква при червен сигнал на светофара или при знак “Стоп”. Шофьорът не може да Ви види. Когато светне зелената светлина, Вие се придвижвате напред, а колата завива надясно и връхлита върху Вас. Ситуацията е рискова дори когато става въпрос за обикновен автомобил, но е особено опасна когато стоите до автобус или камион (ТИР).

Как да се предпазим:

*Не спирайте в мъртвата точка на видимост. Просто спрете зад колата, а не вдясно до нея, както е показано на картинката по-долу.

 • Спрете в т.А или в т.В от картинката горе, преди колоната от автомобили или между два автомобила. Трябва да се видими за шофьорите!
 • В т.А пресечете бързо, за да не бавите колоната. В т.В не изпреварвайте автомобила пред вас, понякога мигача за десен завой се появява в последната секунда или отсъства.

*НИКОГА не изпреварвайте кола отдясно! Опитвайте се да стоите пред колата зад Вас когато пресичате кръстовище, защото иначе шофьорите могат да ви засекат при десен завой.

Как да се предпазим:

*Не спирайте в мъртвата точка на видимост. Просто спрете зад колата, а не вдясно до нея, както е показано на картинката по-долу.

 • Спрете в т.А или в т.В от картинката горе, преди колоната от автомобили или между два автомобила. Трябва да се видими за шофьорите!
 • В т.А пресечете бързо, за да не бавите колоната. В т.В не изпреварвайте автомобила пред вас, понякога мигача за десен завой се появява в последната секунда или отсъства.

*НИКОГА не изпреварвайте кола отдясно! Опитвайте се да стоите пред колата зад Вас когато пресичате кръстовище, защото иначе шофьорите могат да ви засекат при десен завой.

№ 6: Дясно засичане (вариант 1)

Изпреварва Ви автомобил, който след това се опитва да направи десен завой точно пред Вас или ви връхлита. Шофьорите си мислят, че не се движите бързо само защото сте на велосипед, така че често не се досещат че не биха ви изпреварили навреме. Дори ако се наложи да скочите на спирачките, за да избегнете удар в автомобила, те не биха се досетили, че са направили нещо погрешно. Тази ситуация е много трудно да бъде избегната, защото не я предусещате до последния момент, а и защото няма накъде да маневрирате когато се случи.

Как да се предпазим:

 • Не карайте по тротоара. Ако слизате от тротоара, за да пресечете улицата, то Вие не сте достатъчно видими за шофьорите – направо си търсите удара, ако го направите. В такъв случай пресечете като пешеходец, бутайки велосипеда.
 • Карайте малко по-вляво. Ако завземете лентата за движение става по-трудно за шофьорите да Ви изпреварят, за да Ви засекат. Не се чувствайте неудобно да завземате лентата: ако шофьорите не Ви застрашаваха като Ви изпреварват, засичат, или карат твърде близо до Вас, то Вие не би се налагало да го правите. Ако лентата, в която се движите не е достатъчно широка, за да Ви изпреварват безопасно, то би трябвало така или иначе да заемете тази лента. Повече за мястото Ви на лентата ще прочетете по-долу.
 • Огледайте се в огледалото (ако имате) назад и наляво, когато наближавате кръстовище. Ако си нямате огледалце на кормилото или на каската – вземете си такова, ще Ви е полезно. Внимавайте да се огледате достатъчно време преди да навлезете в кръстовище или да наближите пресечка. Когато вече сте в кръстовището, ще трябва да се оглеждате за нещата случващи се пред Вас.

* Ако се притеснявате от това, че измествайки се вляво ставате по-уязвими за колите отзад, то статистиката показва, че е много по-вероятно да бъдете ударени при навлизане в кръстовище от кола, която не Ви е забелязала, отколкото от кола зад Вас, която Ви забелязва ясно. За това поемате по-малък риск ако карате малко по-вляво от обикновено. Мястото на линия В в действителност силно зависи от пътната обстановка. На скоростни пътища с малко пресечки (и по-малка вероятност от удар на кръстовище) може да карате по-вдясно. На улици с по-спокоен трафик и повече пресечки карайте по-вляво, близо до средата на лентата за движение.

№ 7: Дясно засичане (вариант 2)

Изпреварвате бавно движещ се автомобил (или друг велосипед) отдясно, когато той неочаквано прави десен завой, връхлитайки върху Вас, но целейки локално платно, паркомясто или странична пресечка.

Как да се предпазим:

 • Не изпреварвайте отдясно. Тази ситуация е трудно да бъде избегната. Просто не изпреварвайте друго превозно средство отдясно. Ако кола пред Вас се движи дори само с 20 км/ч, то и Вие намалете скоростта си зад нея. Тя може евентуално да забърза, а ако ли не, то изпреварете я отляво, когато е безопасно да го направите.
 • Когато изпреварвате велосипедист отляво, сигнализираите му с думи „изпреварване вляво”, преди да го изпреварите, за да не се придвижи той внезапно също вляво към Вас. Разбира се този велосипедист е по-малко вероятно да се придвижи вляво без да се огледа, когато би могъл да бъде ударен в трафика, отколкото да се придвижи вдясно към дадена дестинация. Ако велосипедистът се движи твърде вляво и за Вас е по-безопасно да го изпреварите от дясно, то извикайте му „изпреварване вдясно” ако ще го изпреварвате оттам.
 • Ако няколко коли са спрели да изчакват на светофар, то можете да ги изпреварите отдясно, но внимателно. Запомнете, че някой от пътниците в колите пред Вас може неочаквано да отвори врата и слизайки да Ви удари. Също запомнете, че ако изпреварвате отдясно и потокът автомобили започне да се движи, може да се окажете в опасната ситуация №3.
 • Ако карате зад превозно средство движещо се с ниска скорост, трябва да карате зад него, а не в областта на неговата мъртва точка на видимост. Дори ако не изпреварвате колата отдясно, все пак има риск да я връхлетите ако тя внезапно завие надясно. Оставете си достатъчно дистанция, така че да можете да спрете, ако тя завие.
 • Погледнете назад преди да завиете надясно. Това е другата Ви възможност да избегнете удар с друг велосипедист, който нарушава горното правило №1 и се опитва да ви изпревари отдясно. Огледайте се назад преди да предприемете този завой и се уверете, че няма изпреварващ Ви велосипедист. Забележете, че дори е възможно този велосипедист да Ви изпреварва идвайки от тротоара, докато Вие сте на улицата. Дори и ако другият велосипедист носи вината връхлитайки Ви докато завивате вдясно, няма да боли по-малко когато Ви удари.
№ 8: Ляво засичане

Кола идва в насрещното платно и прави ляв завой точно пред Вас или Ви връхлита. Това е подобна на ситуация №1.

Как да се предпазим:

 • Не карайте по тротоара. Когато слизате от тротоара, за да пресечете улицата, Вие не сте достатъчно видими за завиващите шофьори.
 • Осигурете си преден фар. Ако карате по тъмно, то Вие задължително се нуждаете от преден фар (включително и по закон).
 • Носете ярки дрехи, дори през деня. Това може и да изглежда глупаво, но велосипедите са малки и лесно може да не бъдат забелязани.  Жълтата или оранжева светлоотразителна жилетка може да се окаже решаваща. Светлоотразителни ленти за краката също са добро и евтино решение.
 • Не изпреварвайте отдясно. При изпреварване отдясно Вие сте невидими за шофьорите, правещи ляв завой от насрещното платно.
 • Намалете скоростта. Ако не можете да установите визуален контакт с шофьора, особено през нощта, намалете толкова, че да можете да спрете напълно ако се наложи. Наистина това е неудобно, но е по-добре от колкото да бъдете ударени.
№ 9: Удар отзад (вариант 1)

Правите естествено изместване вляво за да заобиколите паркирана кола, контейнер или някакво друго препятствие по пътя и Ви блъсва кола, идваща отзад.

Как да се предпазим:

 • Никога не предприемайте изместване вляво без първо да се огледате назад. Някои шофьори обичат да изпреварват велосипедистите буквално на сантиметри, така че дори мъничко неочаквано движение вляво може да Ви постави на пътя на колата. Упражнявайте се да карате в права линия оглеждайки се зад ляво рамо, докато се научите да го правите без да криволичите. Повечето начинаещи велосипедисти правят неволно кривване вляво докато поглеждат назад, което може да бъде фатално.

Как да се предпазим:

 • Не се отклонявайте вдясно при всяко свободно място за един-два автомобила (както е показано на картинката) или при ухо на спирка на градски транспорт. Може би се изкушавате да карате в празна лентата за паркиране, но Ви се налага да се върнете обратно в лентата за движение, когато достигнете паркирана кола. Това Ви излага на риск от удар отзад. Вместо това карайте по права линия в лентата за движение.
 • Използвайте огледало за обратно виждане. Ако нямате, можете да се снабдите с такова от почти всеки велосипеден магазин. Има модели огледала, които се слагат на кормилото, на каската или на очилата – въпрос на предпочитание. Трябва винаги да поглеждате назад през ляво рамо, преди маневра вляво, но наличието на огледало Ви помага да наблюдавате трафика без постоянно да се озъртате назад.
 • Подавайте сигнал с ръка, след като погледнете на зад. Никога не предприемайте маневра вляво без да сигнализирате за това с ръка. Просто изпънете и протегнете ръка на ляво. Уверете се, че някоя твърде близко преминаваща кола няма да Ви отнесе протегната ръка, като погледнете в огледалото за обратно виждане или се огледате назад.
№ 10: Удар отзад (вариант 2)

Кола Ви застига и удря отзад. Повечето велосипедисти се страхуват най-много от това, но всъщност то е рядкост и представлява около 4% от инцидентите. Това обаче е една от най-трудните за избягване ситуации, тъй като Вие не гледате зад себе си през повечето време. Рискът като че ли се увеличава през нощта и при каране извън населени места, където трафикът е по-бърз и осветеността по-лоша. Най-добрият начин да се избегне удар отзад е да се кара на по-широки пътища или велоалеи или на пътища, където трафикът е по-бавен, а също и да се използват светлини при колоездене нощем.

Как да се предпазим:

 • Осигурете си заден фар. Ако карате през нощта, то е абсолютно задължително да използвате червена задна светлина, може и мигаща. Във велосипедните магазини се продават червени задни фарчета за по 5-10 лв. Те обикновено се захранват с две батерии тип ААА, с които издържат месеци. Ще повторим още веднъж: ако карате през нощта, осигурете си задна светлина!
 • ⦁ Носете светлотразителна жилетка. Качествените светлоотразителни облекла Ви правят много по-видими не само през нощта, но дори и през деня. При наличие на светлоотразителна жилетка денем велосипедистът е видим от голямо разстояние, в противен случай остава незабелязан. Нощем ефектът е още по-силно изразен. Ако чуете набилзаващ автомобил и се поизправите на колелото, то така ще направите жилетката още по-видима. Забележете, че законът в България задължава ползването на светлоотразителни жилетки нощем в извън населени места в тъмните часове на денонощието или при намалена видимост – това означава, че е задължително носенето на жилетка само извън населени места, само нощем или при намалена видимост. Имайте предвид това, ако Ви се наложи да дискутирате закона с органите на реда.
 • Избирайте по-широки улици. Карайте по улици, чийто платна са достатъчно широки, че да съберат кола и велосипедист, движещи се един до друг. По този начин колата може и да профучи покрай Вас, но без да Ви удари, дори и да не са Ви забелязали.
 • Избирайте улици с по-бавен трафик. Колкото по-бавно се движи една кола, толкова повече време има шофьорът да Ви забележи. Препоръчително е да прекосявате града през по-спокойни квартални улици. Всяка главна улица и буевард имат атернативни успореди малки улички. Разучете ги или попитайте приятел за съвет.
 • Използвайте малки улички. Предпочитайте малките, спокойни улички пред главни пътни артерии, особено в петък и събота вечер. По този начин избягвате пияни шофьори и агресивни “състезатели”.
 • Осигурете си огледало за обратно виждане и се научете да държите правата линия карайки велосипеда и оглеждайки се назад през ляво рамо. Огледалото е винаги полезно, а умението да държите правата линия, поглеждайки назад е просто незаменимо в условията на градско колоездене.
 • Не карайте плътно до бордюра. Това е противно на интуицията, но Ви осигурява малко пространство за реакция при близко преминаващо превозно средство.

Разработка на Наръчник на две гуми: Велоеволюция